© 2024 Loyalty Makers BV
De eerste stap waarmee Loyalty Makers een loyaliteitsprogramma opzet, is het bepalen van de strategie. Een scherpe visie op merk- en klantloyaliteit en een concrete doelstelling zijn essentieel om loyaliteit te bereiken.
Loyaliteit staat synoniem voor ‘trouw’. Hoe trouw een klant is, maken we graag meetbaar. Daarom onderzoeken we de huidige situatie en gebruiken we dit als startpunt. Zo brengen we de langlopende klantloyaliteitsvisie in kaart. Vervolgens werken we een concept uit waarbij we de juiste middelen in een tijdspad verwerken. Onze klanten hebben de keuze uit de volgende soorten loyaliteitsprogramma’s:
Het tijdelijk sparen voor punten, zegels of coupons wordt een spaaractie genoemd. Een spaaractie werkt effectief om klanten van de concurrent aan te trekken en ze vervolgens als vaste klant te behouden.
Spaaracties kunnen zorgen voor een rage: denk bijvoorbeeld aan de voetbalplaatjes, Wuppies of Flippo’s uit het verleden. Naast retail- en consumentenacties behalen Business-to-Business spaaracties veel succes. Stempelacties, digitaal sparen en digitaal ondersteunde acties zorgen voor een boost in de omzet en afzet.
Als een spaaractie voor langere tijd wordt ingezet en geen einddatum heeft, spreek je over een spaarprogramma. Bij een spaarprogramma keren bedrijven geld of een andere vorm van compensatie uit als de klant bepaalde taken uitvoert. Denk hierbij aan Douwe Egberts met waardepunten in de vorm van knipzegels. Een spaarprogramma stimuleert de consument om loyaal te blijven aan jouw merk, winkel of service.
Door onze jarenlange ervaring met de inzet van spaaracties weten wij wat nodig is om de consument of werknemer te activeren. Een langlopend spaarprogramma kan veel resultaat opleveren, mits de deelnemer geboeid en geprikkeld blijft. Om een spaarprogramma top-of-mind te houden, is goede communicatie essentieel. Hiervoor worden bijvoorbeeld nieuwsbrieven ingezet om de deelnemer op de hoogte te houden van zijn opgespaarde punten. Ook mails die aangeven dat punten dreigen te verlopen kunnen een goede activatie zijn. Daarnaast wordt het spaarprogramma behapbaar door het op te delen in thema’s en tussentijdse acties. Wanneer de deelnemer een concreet en haalbaar tijdspad heeft, neemt de motivatie om resultaat te behalen toe.
Binnen privilegeprogramma’s maak je van een klant of medewerker een fan van jouw organisatie. De uitdaging hierbij is om een gevoel van sociale binding te creëren. Vaak wordt voor privilegeprogramma’s gamificatie ingezet, waarbij de deelnemers in verschillende categorieën vallen. Denk bijvoorbeeld aan zilver, goud en platina. Bij zilver heb je het privilege om met voorrang een kaartje te kopen voor een event, terwijl een platina deelnemer een meet-and-greet krijgt. Door het ontvangen van extra’s voelt een deelnemer zich speciaal en krijgt hij meer affiniteit met het merk of de organisatie. Onder personeel blijken vitaliteitsprogramma’s zeer succesvol. Ze zorgen voor meer werkplezier, arbeidsproductiviteit, minder ziekteverzuim en een positieve werksfeer. Binnen een vitaliteitsprogramma kan de medewerker persoonlijke doelstellingen aangeven en gebruik maken van privileges die de werkgever biedt.
Bij een direct voordeelprogramma ontvang je als deelnemer eenvoudig korting door gebruik te maken van een app of pas. De consument ontvang hiermee direct voordeel in de vorm van korting of een extra artikel. Voor een werkgever is de inzet van een spaarprogramma gunstig omdat het ervoor zorgt dat medewerkers zich gewaardeerd en gerespecteerd voelen. Medewerkers zijn sneller geneigd extra bij te dragen aan de resultaten en hebben een grotere betrokkenheid bij het bedrijf. Het is als werknemer mogelijk om de spaaractie te combineren met de uitkering van extra vakantiedagen of bonussen.
Om de salesmedewerkers binnen jouw bedrijf kortstondig een push te geven, is een incentiveprogramma een goede prikkel. Een incentiveprogramma is geen bonusregeling, maar een extra beloning bij goed presteren om alsnog een target te realiseren. Wij raden aan de incentive apart in te zetten van de reguliere targets. Een salesmedewerker begint vanaf nul en maakt net als collega’s kans om als individu binnen de groep iets te ervaren. De kracht zit hem in eenvoud en heldere spelregels. Een incentiveprogramma kan ook voor andere groepen medewerkers ingezet worden. Denk aan medewerkers binnen een projectgroep die een project succesvol hebben afgerond. Een actie valt op door de incentive op de afdeling of tijdens een online meeting te etaleren. Door het doel steeds onder de aandacht te brengen en medewerkers te prikkelen met de prijs in het vooruitzicht, behaal je succes.
Een relatiemarketingprogramma is een continu lopend programma waar geen einddatum geldt. Trouwe klanten worden met een relatiemarketingprogramma beloond. Vaak is het uitgangspunt dat de klant een minimaal bestedingspatroon heeft waarbij hij boven een bepaalde drempel uitkomt. De programma’s bestaan uit een combinatie van een spaarplan en betalings- en servicefaciliteiten. Denk aan het KLM Air France Flying Blue programma, waarbij de klant beloond wordt als hij vaker van de diensten gebruik maakt. Zowel de consument als medewerker kan aan het spaarprogramma deelnemen.
Tegenwoordig worden relatiemarketingprogramma’s ingezet door een online community aan een merk of bedrijf te binden. De community wordt gevormd door gelijkgestemden, die samen interesse hebben in een bepaald onderwerp of merk. Er wordt een virtuele ontmoetingsplaats voor klanten gecreëerd, met als doel om contact te houden en hen aan de organisatie te binden. Het gedrag is nauwkeurig te volgen door middel van likes, het bezoek en het aantal volgers. Bij een communityprogramma staat algemene emotie centraal. Communityprogramma’s kunnen in combinatie met een loyaliteitsprogramma ingezet worden. Dit met als doel zoveel mogelijk emotionele betrokkenheid te creëren.
Onze standaardoplossingen
Alle platformen draaien op onze eigen ontwikkelde iLoyalty software. De S- en L-store worden ingezet voor puntenspaarprogramma en spaarkeuzeconcepten.
De S-store (Staff store) is voor blije medewerkers en HR-managers. Kies voor een inzet als voordeelprogramma met een standaard assortiment of bepaal hoe je wilt belonen en/of je een HR goedkeurings- of bijbetaalmodule eraan koppelt.
De B-store staat voor Brand Store waar branded artikelen, POS-materialen en drukwerk besteld kunnen worden. Er worden combinaties gemaakt met deze platformen. Je kunt medewerkers, klanten of consument laten sparen voor punten (L- of S-store) die in te wisselen zijn voor branded producten (uit de B-store).
Ontdek de standaardoplossingen die wij voor jou in petto hebben en die geschikt zijn voor de verschillende doelgroepen: